fbpx
2 minutes reading time (349 words)

6 rzeczy, których nie wiesz o rumie

6 rzeczy, których nie wiesz o rumie

Powszechnie kojarzony z piratami - i to nawet wśród najmłodszych odbiorców popkultury. Na pewno przynajmniej raz słyszałeś o rumie, ale czy wiesz, ile ciekawych faktów kryje się za tym złotym trunkiem? Oto kilka z nich. 

Od bieli po ciemny brąz, czyli kolor rumu

Zacznijmy od barwy. Zależy ona od rodzaju - mamy jasny, przezroczysty rum, złoty rum o miodowym odcieniu, a także ciemne rumy przypominające kolorem intensywnie zaparzoną czarną herbatę. Kolor trunku zależy od czasu starzenia i ewentualnego odbarwiania - to w przypadku jasnych rumów. Z kolei ciemne warianty powstają z karmelizowanej melasy i dojrzewają dłużej, czemu zawdzięczają swoją intensywną barwę. 

Smak rumu... a cukier

Było już o wyglądzie, przejdźmy więc do smaku. Zależy on od... cukru. Otóż rum powstaje z różnych rodzajów trzciny cukrowej i może być destylowany ze świeżego soku, melasy, lub syropu z trzciny cukrowej - każdy z tych wariantów nada mu inny smak. 

Rum sprzed 240 lat 

Najstarszy znany rum to The Harewood Rum, który prawdopodobnie powstał w okolicach 1780 roku, na Barbadosie. W roku 2011, 59 butelek tego "przysmaku" odnaleziono w piwnicy Harewood House, w Leeds (Wielka Brytania).

Rum w drinkach

Co mają wspólnego Mojito, Daiquiri i Piña Colada? Tak, właśnie rum. Jest on składnikiem wielu popularnych drinków i koktajli, z czego wiele osób nie zdaje sobie sprawy. Do tego dochodzi klasyczne Cuba Libre, które często (choć nie do końca słusznie) utożsamiane jest z prostą kombinacją rumu i coli. 

Rum... smakowy 

Na rynku można znaleźć szeroki wachlarz smakowych rumów - nie tylko tradycyjne, klasyczne wersje. Popularność tego trunku w koktajlach to świetny dowód na to, że rum można bardzo łatwo łączyć z innymi smakami - chociażby kawą, miodem czy owocami, np. klementynką lub ananasem.

Rumtopf

A jeśli jesteśmy już w temacie owoców, nie możemy zapomnieć o rumtopf. W dosłownym tłumaczeniu jest to "garnek z rumem" - czyli dosłownie owoce w rumie. Powstaje według bawarskiej receptury i jest popularnym przysmakiem w Niemczech, Austrii i Danii. Rumtopf przygotowuje się od wiosny/wczesnego lata, wraz z pojawieniem się pierwszych świeżych owoców. Ich warstwy zasypuje się cukrem i zalewa miodem, a gotowy rumtopf serwuje się w okolicach Bożego Narodzenia.

Co trzeba wiedzieć o niszczeniu akt w Nowym Sączu?
Właściwe wyciąganie danych z maszyn - opomiarowani...
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Thursday, 25 April 2024
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

Captcha Image

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://club2b.pl/

COM_PAYPLANS_LOGGER_CRON_START