Powszechnie kojarzony z piratami - i to nawet wśród najmłodszych odbiorców popkultury. Na pewno przynajmniej raz słyszałeś o rumie, ale czy wiesz, ile ciekawych faktów kryje się za tym złotym trunkiem? Oto kilka z nich.
Zacznijmy od barwy. Zależy ona od rodzaju - mamy jasny, przezroczysty rum, złoty rum o miodowym odcieniu, a także ciemne rumy przypominające kolorem intensywnie zaparzoną czarną herbatę. Kolor trunku zależy od czasu starzenia i ewentualnego odbarwiania - to w przypadku jasnych rumów. Z kolei ciemne warianty powstają z karmelizowanej melasy i dojrzewają dłużej, czemu zawdzięczają swoją intensywną barwę.
Było już o wyglądzie, przejdźmy więc do smaku. Zależy on od... cukru. Otóż rum powstaje z różnych rodzajów trzciny cukrowej i może być destylowany ze świeżego soku, melasy, lub syropu z trzciny cukrowej - każdy z tych wariantów nada mu inny smak.
Najstarszy znany rum to The Harewood Rum, który prawdopodobnie powstał w okolicach 1780 roku, na Barbadosie. W roku 2011, 59 butelek tego "przysmaku" odnaleziono w piwnicy Harewood House, w Leeds (Wielka Brytania).
Co mają wspólnego Mojito, Daiquiri i Piña Colada? Tak, właśnie rum. Jest on składnikiem wielu popularnych drinków i koktajli, z czego wiele osób nie zdaje sobie sprawy. Do tego dochodzi klasyczne Cuba Libre, które często (choć nie do końca słusznie) utożsamiane jest z prostą kombinacją rumu i coli.
Na rynku można znaleźć szeroki wachlarz smakowych rumów - nie tylko tradycyjne, klasyczne wersje. Popularność tego trunku w koktajlach to świetny dowód na to, że rum można bardzo łatwo łączyć z innymi smakami - chociażby kawą, miodem czy owocami, np. klementynką lub ananasem.
A jeśli jesteśmy już w temacie owoców, nie możemy zapomnieć o rumtopf. W dosłownym tłumaczeniu jest to "garnek z rumem" - czyli dosłownie owoce w rumie. Powstaje według bawarskiej receptury i jest popularnym przysmakiem w Niemczech, Austrii i Danii. Rumtopf przygotowuje się od wiosny/wczesnego lata, wraz z pojawieniem się pierwszych świeżych owoców. Ich warstwy zasypuje się cukrem i zalewa miodem, a gotowy rumtopf serwuje się w okolicach Bożego Narodzenia.
By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://club2b.pl/
Komentarze